Scheiden is een emotioneel en verdrietig proces, vaak is wat hulp en advies daarbij handig. Stel: jullie hebben samen een woning gekocht en besluiten uit elkaar te gaan. Dan moeten jullie beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Daarin zijn diverse mogelijkheden:
■ HYPOTHEEK OVERNEMEN NA SCHEIDING OF BREUK
Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van het gezamenlijke inkomen. Als een van de twee in de woning blijft dan komt de hypotheek op één naam. De lasten drukken dan op het inkomen van diegene die er blijft wonen. De andere partner heeft recht op de helft van de waarde van het huis. Dus is er sprake van overwaarde, dan moet die partner uitgekocht worden.
■ HUIS EN HYPOTHEEK ONVERDEELD LATEN
Soms kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Als het bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar de partners de woning niet willen verkopen. Maak hierover duidelijke afspraken met de hulp van een mediator en een hypotheekadviseur.
■ HUIS VERKOPEN NA SCHEIDING OF BREUK
Als geen van beiden in de woning blijven wonen, dan kunnen jullie de woning verkopen. Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost en van de eventuele overwaarde ontvangt ieder zijn/haar deel. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan dit afwijken afhankelijk van wat er is vastgelegd.
Wat komt er bij kijken?
■ HULP INSCHAKELEN VAN EEN MEDIATOR?
Getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, je kunt op twee manieren scheiden: samen met een mediator of ieder met een eigen advocaat. Indien mogelijk dan is een mediator aan te raden, dat is voordeliger maar ook sneller.