Energiebesparende maatregelen kun je betalen met een speciale verduurzamingslening die je afsluit bij een hypotheek. Hiervoor gelden vaak extra gunstige voorwaarden en je kunt daarmee extra geld lenen voor verduurzaming van de woning. Maar je kunt met het geld van dit leningdeel alleen bepaalde maatregelen betalen welke een energiebesparing opleveren en die je binnen de looptijd van de lening terugverdient. 

■  ISOLATIE
Een maatregel die een hoog rendement heeft is isolatie. Dit geldt voor alle vormen: gevel-, dak- en vloerisolatie. Hiermee kun je veel energie besparen, wat een lagere energierekening oplevert. Daardoor heb je de investering binnen enkele jaren weer terugverdiend. 

■  ZONNEPANELEN
De meest populaire maatregel zijn zonnepanelen op je dak. Hiermee wek je zelf groene stroom op. Daarmee bespaar je dus direct op je energiekosten. Terugverdienen doe je in 5-8 jaar. 

■  HR++ ISOLATIEGLAS EN ENERGIEBESPARENDE KOZIJNEN
Als je dubbel glas wilt betalen met je verduurzamingslening, dan moet dit tenminste HR++ glas zijn. Vervang je je enkele ramen door gewoon dubbel glas, dan kun je dit dus niet betalen met je verduurzamingslening. HR++ ramen hebben een extra isolerende coating en de ruimte tussen de ruiten is gevuld met speciaal gas. Dat zorgt voor extra isolatie.

Ga je niet alleen je ramen, maar ook je kozijnen vervangen? Kies dan voor energiezuinige kozijnen. Als je daar minimaal HR++ glas in plaats, mag je ook deze energiezuinige kozijnen betalen met je verduurzamingslening.

■  WARMTEPOMP
Als de woning optimaal geïsoleerd is, dan kun je denken aan een warmtepomp. Deze gebruikt geen gas, maar verzamelt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en geeft deze af in je huis. Met een warmtepomp bespaar je dus gas en daardoor ook flink op je energierekening.

Als je huis nog niet optimaal geïsoleerd is, dan kun je ook kiezen voor een zogenaamde hybride warmtepomp. Die werkt samen met de cv-ketel. De aanschaf van een warmtepomp is wel en flinke investering, hou dus rekening met een lange terugverdientijd.

■  DOUCHE-WARMTETERUGWINNINGSYSTEEM
Een minder bekende maatregel die met de verduurzamingslening betaald kan worden is een douche-warmteterugwinningsysteem. Daarmee wordt de warmte uit afvoerwater gebruikt om het verse water te verwarmen in leidingen. De warmteterugwinning-installatie wordt geplaatst tussen de afvoerleiding met vervuild water en de aanvoerleiding met vers water. De installatie zorgt er door een warmtewisselaar voor dat de warmte uit het afvoerwater wordt gehaald en in het verse water wordt gestopt. Door de warmteoverdracht is er minder energie nodig om het verse water te verwarmen en daardoor bespaar je energie.

■  ENERGIEZUINIGE VENTILATIE ALLEEN IN COMBINATIE MET ANDERE MAATREGELEN
Door goed te ventileren neemt de luchtvochtigheid in de woning af. Droge lucht warmt gemakkelijker op dan vochtige lucht, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Het nadeel van ventileren is dat niet alleen vocht, maar ook warmte naar buiten ontsnapt. Energiezuinige ventilatie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte ontsnapt bij het ventileren. Let wel: Energiezuinige ventilatie mag vanaf 2021 alleen met een verduurzamingslening worden betaald indien deze in combinatie met andere energiebesparende maatregelen wordt aangebracht. 

■  WAT KUN JE NIET (MEER) BETALEN MET EEN VERDUURZAMINGSLENING?
– Zonneboiler
–  HR-ketel
–  Pelletkcachel
–  Slimme thermostaat

Wilt u meer informatie over de maatregelen die je met een verduurzamingslening kunt betalen? Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, adviseren wij je graag vrijblijvend over de mogelijkheden die je hebt. Uiteraard ben je ook welkom als je een andere vraag hebt over jouw lopende of nieuwe hypotheek. Neem gerust even contact met ons op:  www.wimjanson.nl/contact.