Vanaf 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om rookmelders op elke woonverdieping van je huis te hebben. Dat geldt voor iedereen. Of je nu koopt of huurt, in een oud of een nieuw huis woont.

Als je ze reeds hebt hangen, dan dien je deze te controleren of ze ook voldoen aan de eisen zoals die gaan gelden. Per verdieping moet er minimaal één rookmelder hangen, meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om tevens een rookmelder in de ruimte waar je wasmachine en droger staan op te hangen. Verhuur je kamers aan studenten, dan dient er in iedere kamer een rookmelder te hangen.

EISEN
Voor nieuwbouwwoningen waren rookmelders al verplicht (sinds 2003) en daar worden ook specifieke eisen aan gesteld. Voor bestaande woningen is dat niet zo. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben, maar verder schrijft de wet niets voor. Voor een grotere woning kunnen gekoppelde melders handig zijn, zodat ze allemaal afgaan.

VERZEKERING
Wat als je geen rookmelders hebt opgehangen of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de verzekeringsvoorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, het is een algemene regel dat je als verzekerde niet nalatig mag zijn. Je niet aan een wettelijke verplichting houden kan daaronder vallen.

WAAR LET IK OP BIJ AANSCHAF?
Check op de verpakking de levensduur van de rookmelder. De rookdetectiecellen degenereren en dat maakt vervanging na 10 jaar noodzakelijk. Rookmelders met batterijen die je elk jaar moet vervangen, lijken goedkoop in aanschaf maar daar komen de kosten van jaarlijks te vervangen batterijen nog bij. Koop daarom rookmelders met batterijen die 10 jaar meegaan. Je kunt ook rookmelders onderling met elkaar koppelen, zodat ze allemaal afgaan als de eerste begint te piepen bij brand. Voor slechthorenden zijn er ook speciale rookmelders.

OPHANGEN
Hang de rookmelder aan het plafond – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. Hang ze sowieso in de ruimte waar je slaapt en op vluchtroutes.

ONDERHOUD
Hou ze stofvrij door iedere maand even met de stofzuiger langs de melders te gaan. Als te veel stof zich ophoopt in een melder, functioneert die niet goed meer en kan daardoor afgaan terwijl er helemaal geen brand is. Test ze ook iedere maand door het indrukken van de testknop. Vervang de batterij niet wanneer deze helemaal leeg is, maar vervang hem op een vaste dag in het jaar. Beter nog: schaf rookmelders aan met batterijen die 10 jaar meegaan.

HANDHAVING
In de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen aan de verplichting  en eisen voldoet. Maar wie ziet of jij de rookmelders ook goed hebt onderhouden en zaten er werkende batterijen in op het moment van brand? Hang ze dus niet op omdat het nu verplicht is of voor een verzekeraar, maar op de eerste plaats voor je eigen veiligheid en voor de mensen wiens leven je lief is.

AANSCHAF
Rookmelders koop je onder andere in bouwmarkten en online. Er zijn ook voorzieningen te koop waarmee je de rookmelder kunt ophangen zonder te hoeven boren.

Plaatsingsadvies, tips voor onderhoud en advies over een vluchtplan vind je op www.rookmelders.nl.

Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Als Erkend Financieel Adviseur zijn wij expert op het gebied van verzekeringen. Bel of mail ons gerust: https://wimjanson.nl/contact.

 

#rookmelder #brand #verzekering #veiligheid