We gaan weer op vakantie! Voor veel Nederlanders reden om zich te verdiepen in een goede (doorlopende) reisverzekering, vaak aangevuld met een annuleringsdekking. Tijdens een vakantie wil je zorgeloos genieten. Helaas gebeuren er soms dingen die je niet had voorzien, bijvoorbeeld het overlijden van een familielid. Met een goede annuleringsverzekering kun je met een gerust hart op vakantie. Jeroen van Og, onze expert verzekeringen, vertelt waar je op moet letten wanneer je zo’n verzekering afsluit.
■ AFSLUITEN BINNEN 7 DAGEN NA BOEKEN REIS
Een van de belangrijkste zaken bij het afsluiten van een annuleringsverzekering is dat je er niet te lang mee moet wachten. Eigenlijk moet je deze verzekering direct na het boeken van de reis sluiten, verzekeraars hanteren hiervoor een termijn van zeven (soms veertien) dagen. Dit is om te voorkomen dat je nog snel een annuleringsverzekering afsluit omdat er bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek is geworden en je de annulering dus eigenlijk al verwacht. Wanneer je vaker per jaar op reis gaat, kun je ook overwegen om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.
■ FAMILIELEDEN
Een annuleringsverzekering is fijn om te hebben wanneer je plotseling niet op reis kunt of je vakantie halverwege moet worden afgebroken. Je krijgt de reissom dan helemaal of voor een deel terug. Bij alle verzekeraars zijn de annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de eerste (kinderen, ouders) of tweede graad (broers, zussen) gedekt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom of tante of je neefje of nichtje, is dit minder vaak het geval. Sommige annuleringsverzekeringen bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in).
■ DEKKING GEBEURTENISSEN
Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die werkloos was een baan heeft gekregen en daardoor niet met vakantie kan omdat er gewerkt moet worden. Of juist andersom: de situatie waarin je onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt.
Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden, zoals de lengte van het dienstverband. Ook mag je bij veel aanbieders annuleren omdat je gaat scheiden. Uiteraard moet het steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.
■ CORONA
Wanneer je een reis hebt geboekt en in je vakantieland van keuze breekt ineens plaatselijk corona uit waardoor het reisadvies negatief wordt of je liever niet wilt gaan, dan is daarvoor geen dekking. Corona wordt niet langer gezien als een onverwachte gebeurtenis.
Je kunt natuurlijk altijd proberen je reis via de reisorganisatie of vliegmaatschappij om te boeken. Overigens kun je wél een beroep op je annuleringsverzekering doen wanneer je besmet bent geraakt met het coronavirus en daardoor niet kunt reizen.
■ KORTLOPENDE- OF DOORLOPENDE ANNULERINGSVERZEKERING
Een annuleringsdekking voeg je toe als aanvullende module bij een doorlopende reisverzekering, maar is in enkele gevallen ook los te sluiten. In beide gevallen zijn alle reizen met een recreatief karakter (dus niet zakelijk) in binnen- en buitenland gedekt. Je kunt ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten, maar deze is vaak relatief duur. De premie hiervoor ligt tussen de 5% en 7% van de reissom. Maak je vaak wat duurdere reizen of ga je meerdere keren per jaar op vakantie, dan is een doorlopende annuleringsverzekering veel voordeliger.
■ STANDAARD OF ALLRISK-ANNULERINGSVERZEKERING
Sommige verzekeraars bieden ook een nog uitgebreidere “allrisk” dekking aan. O.a. een belangrijk verschil met de standaard-dekking is dat bij tussentijds afbreken van een reis je de gehele reissom terug krijgt, ook de reeds genoten vakantiedagen.
Heb je over dit onderwerp nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder: www.wimjanson.nl/contact.