Als je een auto hebt gekocht, moet je snel ervoor zorgen dat jouw auto wordt verzekerd. Je hebt namelijk een verzekeringsplicht vanaf het moment dat je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden.

▪  AUTOVERZEKERING AANVRAGEN
Vanaf het moment dat een auto op jouw naam staat, ben je wettelijk verplicht om deze WA te verzekeren. Dit betekent dat je verzekerd moet zijn voor de schade die je met jouw voertuig kunt veroorzaken aan anderen of andermans eigendommen. Daarnaast kun je dan nog voor een casco of aanvullende verzekering kiezen.

Als je weet wanneer de auto op jouw naam overschreven wordt, kun je een autoverzekering aanvragen. Je geeft tijdens de aanvraag aan:
– wanneer op jouw naam gezet wordt;
– het kenteken van de auto ;
– de meldcode van de auto;
– de gewenste dekking.

Hiermee kan de aanvraag voor een autoverzekering ingediend worden bij een verzekeraar.

▪  (VOORLOPIGE) DEKKING
Zodra de aanvraag wordt ingediend bij een verzekeraar kan deze een voorlopige dekking geven. Dit bekent niet dat de auto daarmee ook definitief verzekerd is.

 

Let op: het afgeven van een voorlopige dekking is ook niet vanzelfsprekend. Een verzekeraar kan om verschillende redenen besluiten deze voorlopige dekking niet af te geven. De redenen om geen voorlopige dekking af te geven verschillen per verzekeraar.

Een verzekeraar kan de aanvraag (ook na het afgeven van een voorlopige dekking) alsnog weigeren of alleen tot acceptatie overgaan onder bepaalde voorwaarden. Dit kan verschillende redenen hebben. Als de verzekering wordt gewijzigd, moet je op zoek naar een verzekeraar die jouw auto wel wilt verzekeren. Zodra de verzekeraar de autoverzekering accepteert, zal de definitieve polis opgemaakt worden en is de verzekering definitief afgesloten.

▪  BEN OP TIJD MET DOORGEVEN
Een voorlopige of definitieve dekking is dus niet altijd vanzelfsprekend. Geef daarom op tijd (minimaal enkele werkdagen voordat de auto op je naam komt te staan) aan ons door dat je een andere auto hebt gekocht, zodat wij de (voorlopige) dekking voor je kunnen aanvragen.