Stilstaan bij je eigen overlijden of dat van je partner is vaak een taboe. Bijna de helft van de Nederlanders praat er liever niet over. Ook – of juist – niet met elkaar. Terwijl een overlijden veel impact heeft. Niet alleen emotioneel, ook financieel. Want kunnen jouw nabestaanden nog wel in jullie huis blijven wonen als jij er niet meer bent?
Nadenken over de financiële gevolgen van overlijden is daarom belangrijk. Zeker omdat de Algemene nabestaandenwet (Anw) sterk is versoberd. Daardoor komt nog maar een klein deel van de weduwen en weduwnaars in aanmerking voor een uitkering van de overheid. Verder hebben pensioenfondsen de compensatieregeling voor de Anw verlaagd of zelfs helemaal afgeschaft.
■ NABESTAANDENPENSIOEN
Ook het nabestaandenpensioen staat onder druk. Vaak is er alleen een uitkering als je nog actief aan een pensioenregeling meedoet. Het geld dat je spaart, blijft niet van jou als je van baan verandert of als zzp’er start. Als dat gebeurt (nieuwe baan, start als ondernemer) en je komt te overlijden, dan ben je niet verzekerd en krijgen jouw nabestaanden dus niets.
■ WOONLASTEN
De grote vraag is of jouw partner wel voldoende inkomen heeft als jij er niet meer bent. Veel vaste uitgaven, zoals de huur of de hypotheek blijven immers hetzelfde. En wat dacht je van de kosten van energie en lokale belastingen?
■ SAMENWONEN
De manier waarop jij en je partner samenwonen, kan ook invloed hebben. Als je samenwoont zonder contract, zijn veel rechten niet hetzelfde als wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Een Erkend Financieel Adviseur legt het je graag uit en geeft je tips over wat je het beste kunt doen.
■ OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING
Als het overlijden van één van jullie ingrijpende gevolgen heeft voor het inkomen van de achterblijver, kun je dat risico afdekken met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Vaak sluit je die af op elkaars leven. Je kunt een ORV koppelen aan de hypotheek, maar dat hoeft niet per se.
■ MAAK HET BESPREEKBAAR
Het overlijden van je partner of van jezelf is geen leuk onderwerp. Maar als je er niet over nadenkt, bestaat de kans dat je in een verdrietige periode ook nog wordt geconfronteerd met financiële problemen.
Maak het daarom bespreekbaar. Als Erkend Financieel Adviseur kunnen wij dit met jullie overleggen. Wij kunnen een goede inschatting maken van het financiële plaatje en waar nodig adviseren over de maatregelen die je nu kunt nemen om problemen later te voorkomen. Neem gerust vrijblijvend contact op via onze contactpagina.