Waar moet je op letten bij het afsluiten van een verzekering. Met andere woorden: op welke punten kun je de verschillende verzekeringen vergelijken? Het advies is om in ieder geval naar de looptijd, de dekking en de voorwaarden te kijken. We zoomen op deze drie aandachtspunten in.

■  DE LOOPTIJD
E-bike-verzekeringen vergelijk je voor wat betreft hun looptijd. Bij een korte of aflopende verzekering leg je de verzekering voor een bepaalde periode vast, bijvoorbeeld voor drie of vijf jaar. De verschuldigde premie hiervoor betaal je in één keer.

Bij een doorlopende e-bike-verzekering heb je een looptijd zonder vooraf vastgesteld einde. Je bepaalt zelf hoe lang je je fiets wilt verzekeren. De premie van een doorlopende verzekering betaal je één keer per maand of per jaar.

■  DE DEKKING
Een tweede aandachtspunt is de dekking. Ook hierbij heb je weer twee keuzes: een verzekering tegen schade of een verzekering tegen diefstal.

Een combinatie is ook mogelijk. Dit wordt ook wel een ‘volledig casco verzekering’ genoemd. Met deze verzekering ben je naast diefstal ook verzekerd voor schade aan de fiets (door bijvoorbeeld een aanrijding of een val).

Je kunt je fietsverzekering vaak ook nog uitbreiden met verschillende opties, zoals pechhulpdekking. Bij pechhulp worden noodreparaties die ter plaatse kunnen worden uitgevoerd vergoed. Denk bijvoorbeeld aan het plakken van een band.  

Een andere aanvullende optie is de ongevallendekking. Wanneer je kiest voor ongevallendekking krijg je een schadevergoeding als je na een ongeval invalide wordt of overlijdt. Daarbij is verhaalsrechtsbijstand misschien ook het overwegen waard. Hiermee wordt bij schade door een ongeval jouw schade op de tegenpartij verhaald.

■  DE VOORWAARDEN
Verzekeraars hebben allemaal hun eigen polisvoorwaarden. Met andere woorden: zoiets als ‘algemene voorwaarden e-bike verzekering’ bestaat niet. Veel verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een eigen classificering van oorzaken van schade. Ook verschillen de voorwaarden rondom de vergoeding en het eigen risico per verzekeraar. Veel fietsverzekeraars bieden de eerste drie jaar een volledige vergoeding van de aanschafwaarde aan. Daarna wordt vaak een gedeelte afgeschreven. Sommige verzekeringsmaatschappijen werken echter ook met een standaard maximum vergoeding.

Stel dat je onverhoopt aanspraak moet maken op je verzekering, dan zijn er ook een aantal voorwaarden waaraan jij moet voldoen. Om te beginnen eisen veel verzekeraars kwalitatief goede sloten. Het gaat dan specifiek om ART-goedgekeurd sloten,  minimaal categorie 2. Bij diefstal van je e-bike moet je twee sleuteltjes kunnen overleggen. Op deze manier controleert je verzekeraar of de fiets wel echt op slot stond. Eén van deze twee sleutels moet ook zichtbare gebruikssporen hebben.

Vanwege de verschillende polisvoorwaarden doe je er bij het afsluiten van een verzekering altijd verstandig aan om de voorwaarden goed door te nemen! Heb je daar hulp of advies bij nodig? Bel of mail ons gerust voor een afspraak, wij helpen je graag verder: https://wimjanson.nl/contact.