Wanneer we op wintersport gaan, genieten we graag van onze goed gewaxte ski’s en snowboards zodat ze lichter draaien en beter glijden. Rijden we op de weg, dán hebben we natuurlijk graag een goede grip. Winterbanden zorgen hiervoor.  

Er zijn verschillende soorten winterbanden.  Zo heb je banden met een M+S (modder en sneeuw) logo. Het M+S logo kan ook op zomerbanden staan, dus let goed op het type band. De winterband met het M + S logo wordt niet in ieder land als winterband gezien. 

Daarnaast zijn er de winterbanden met het logo met de drie bergen en de sneeuwvlok (het sneeuwvlok-symbool). Er zijn een aantal landen waar alleen deze banden als winterbanden worden gezien.

Maar wanneer ben je nu wettelijk verplicht om winterbanden onder je auto te leggen? Of zelfs sneeuwkettingen? 

In ons land en ook België is er geen winterbandenplicht. Als je naar de Alpen gaat, rij je vaak wel door landen waar winterbanden verplicht zijn, zoals Duitsland en Luxemburg. Ook in de Alpenlanden is er een (lokale) winterbandenplicht, met een minimale profieldiepte. In bijna alle landen is de minimale profieldiepte 4 mm.

Heb je niet de juiste banden dan loop je het risico een boete te krijgen, maar je kunt ook bij een ongeluk aansprakelijk gesteld worden. In Italië kan het zelfs gebeuren dat een deel van de letselschade niet wordt uitbetaald als je niet met winterbanden rijdt.

Sneeuwkettingen zijn in Nederland verboden maar in andere landen zijn ze soms verplicht. De maximumsnelheid met kettingen is meestal 50 km/h. 

Wanneer sneeuwsokken voldoen aan de EN16662-1:2020 norm mogen ze in principe worden toegepast als alternatief voor sneeuwkettingen. Daarmee zijn ze dus toegestaan als alternatief in alle Europese landen. Ook in Switzerland zijn de sneeuwsokken sinds oktober 2020 toegestaan, mits ze het KD-0454/20 certificaat hebben gekregen. Er is echter een uitzondering die ze niet accepteert: Oostenrijk.

Let op: Voor een langere bergpas kunnen autoriteiten (uit veiligheidsoverwegingen) besluiten om je niet toe te laten wanneer je alleen sneeuwsokken bij je hebt.

■  BELGIË
Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aan te raden bij winterse omstandigheden, zeker in bergachtige streken, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eiffel. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de wegen zijn bedekt met sneeuw of ijs.

■  LUXEMBURG
In Luxemburg zijn winterbanden (M+S en Alpine symbool) verplicht bij winters weer (sneeuw, ijzel, gladheid door smeltende sneeuw, enz.). De profieldiepte moet minstens 1,6 mm zijn. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

■  FRANKRIJK
In Frankrijk ben je in de winterperiode in bepaalde zones verplicht om óf op winterbanden te rijden óf je moet sneeuwkettingen /-sokken mee hebben in de auto. Winterbanden zijn alle banden met het sneeuwvlok-symbool, de M + S banden worden nog tot 31-10-2024 geaccepteerd als winterband. Deze winterperiode loopt van 1 november tot en met 31 maart en geldt voor Franse berggebieden Alpen, Corsica, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën en Vogezen. In deze gebieden zijn winterbanden of kettingen verplicht op wegen waar dat met een speciaal bord (rode rand en een zwarte winterband en sneeuwkettingen) staat aangegeven.
Lokaal kunnen sneeuwkettingen (of sneeuwsokken) verplicht worden gesteld, in ieder geval waar het bord ‘B26’ ‘‘Chaînes à neige obligatoires’ staat.

■  ITALIË
Ook in Italië ben je in de winterperiode in bepaalde gebieden (de Aostavallei en op wegen waar dat met een bord staat aangegeven) verplicht om op winterbanden (alle autobanden met de aanduiding M+S) te rijden of sneeuwkettingen in de auto aanwezig te hebben. Deze winterperiode loopt van 15 november tot en met 15 april. Deze periode kan in bepaalde gebieden en voor bepaalde wegen worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.

Sneeuwkettingen zijn verplicht in Italië bij borden en moet je verplicht aan boord hebben als je met zomerbanden rijdt van 15 november tot en met 15 april. De sneeuwkettingen moeten CUNA-gekeurd zijn.

■  DUITSLAND
In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming).
De Duitse wetgeving maakt een onderscheid tussen banden die vóór en vanaf 1 januari 2018 zijn geproduceerd. Alle autobanden met het sneeuwvloksymbool worden als winterband geaccepteerd. Banden gefabriceerd vóór 1 januari 2018 met alleen de aanduiding M+S worden tot en met 30/9/2024 als winterband geaccepteerd. Vanaf oktober 2024 vervalt dit onderscheid en gelden alleen banden met het sneeuwvloksymbool als winterband. M+S banden zijn dat niet meer voldoende tijdens winterse omstandigheden.

Als de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs is bedekt, is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken. In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.

■  OOSTENRIJK
Winterbanden zijn van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden, zoals (natte) sneeuw en ijzel. Banden met de aanduiding M+S of het sneeuwvloksymbool worden als winterband beschouwd en deze banden moeten minimaal 4 mm profiel (radiaalbanden) of 5 mm profiel (diagonaalbanden) hebben. Je moet sneeuwkettingen verplicht aan boord hebben voor de aangedreven as(sen).

Als de weg geheel is bedekt met een ijzel- of sneeuwlaag, is het ook toegestaan om in plaats van winterbanden sneeuwkettingen te monteren op zomerbanden op ten minste de aangedreven wielen. Bij lichte sneeuwval of sneeuwmodder of op wegen die slechts gedeeltelijke zijn bedekt met sneeuw of ijs, is het verboden om op sneeuwkettingen of op zomerbanden te rijden en zijn winterbanden dus verplicht.

Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Voor auto’s die op sneeuwkettingen rijden, geldt een maximumsnelheid van 50 km/h (of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven).

Sneeuwsokken worden in Oostenrijk niet gezien als sneeuwkettingen, maar als wegrijhulpen (Anfahrhilfen). Sneeuwsokken zijn in Oostenrijk dus geen volwaardig alternatief voor sneeuwkettingen. 

■  ZWITSERLAND
Winterbanden (minimaal 4 mm profiel) zijn alleen verplicht op wegen waar dat met een bord staat aangegeven, maar het wordt wel dringend aangeraden. Je kunt namelijk een boete krijgen als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt en jezelf en eventuele passagiers in gevaar brengt of het overige verkeer hindert omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek.

Sneeuwkettingen zijn in Zwitserland verplicht bij borden voor de aangedreven as(sen). De maximum snelheid is 50 km/u.