Belasting betalen over reserve Vereniging van Eigenaren

Huizenbezitters die een appartement hebben, betalen maandelijks een bedrag aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Die VvE zorgt dat de buitenzijde van alle appartementen wordt onderhouden. Denk aan schilderwerk, nieuwe dakbedekking etc. Met betaling van die maandelijkse bedragen wordt er ook een reserve opgebouwd in de aankomende jaren grote uitgaven -zoals bijvoorbeeld een nieuwe dak- betaald kunnen worden.

■  OPGEBOUWDE RESERVE OPGEVEN BIJ BELASTINGDIENST
Iedere huiseigenaar van een appartement moet aan de Belastingdienst het gedeelte van zijn opgebouwde reserve opgeven als vermogen in box 3. Onlangs heeft het gerechtshof in Arnhem een uitspraak gedaan hoe dit vermogen belast moet worden.

■  UITSPRAAK VAN DE RECHTER OVER RESERVE VVE
Bij een aandeel in een VvE-reserve in een belastingjaar voor de overbruggingswetgeving in box 3 is ingegaan, dan had de Belastingdienst dit aandeel in de VvE-reserve moeten belasten in box 3 tegen een forfaitair rendement van 0,12% (bank- en spaartegoeden) in plaats van 5,38% (overige bezittingen).

Een echtpaar is naar de rechter gestapt omdat hun vermogen (aandeel in de VvE) belast werd met een percentage van 5,38%. De rechter is van mening dat bijdragen aan een VvE-reserve op een aparte betaalrekening of spaarrekening moeten worden gestort. Daarom moet het aandeel in de VvE-reserve als een banktegoed worden gezien.

■  FOUT VAN DE FISCUS
Het is vreemd dat de Belastingdienst van een hoger percentage is uitgegaan. Reservegelden worden op een spaarrekening gestort en daar wordt niet mee belegd. Waarom risico nemen met gelden die gereserveerd zijn voor het onderhoud van de appartementen? Een goed onderhouden appartement met een goede VvE behoudt namelijk zijn waarde. Hierbij is vooral het reserve fonds belangrijk en de VvE-bijdrage moet niet te hoog worden.

■  GELIJKE BEHANDELING HUISEIGENAREN
De Vereniging Eigen Huis noemt het niet meer dan terecht dat deze regeling wordt aangekaart. Een huiseigenaar met een woning die niet onder een VvE valt, mag ook sparen voor groot onderhoud. Dat spaargeld wordt niet belast alsof het ene belegging is. Waarom zou dat dan bij een appartementseigenaar anders zijn, aldus de VEH. Circa 60.000 belastingplichtigen die herstel hebben gekregen voor te veel betaalde rente kunnen een beroep doen op dit arrest. Wel moet nog worden afgewacht of het Ministerie van Financiën in cassatie gaat en zo ja wat dan het oordeel van de Hoge Raad is.

Heeft u een appartement? Ga dan goed na hoe uw deel van de VvE reserve door de fiscus is ingedeeld in box 3. Dat kan een mooi bedrag aan belasting schelen!

Heeft u hier nog vragen over, neemt u dan gerust contact met ons op. Als Erkend Financieel adviseur -tevens Erkend Hypotheek Adviseur- informeren wij u graag.