Het korte antwoord is “nee”. U bent niet verplicht een reisverzekering af te sluiten als u op reis gaat. Het lange antwoord: het is verstandig om het wel te doen. Om te beginnen voor uw gemoedsrust. Wanneer u een reisverzekering afsluit, zit u net wat meer ontspannen op uw vakantieadres. Dan is het fijn om te weten dat, als er iets misgaat, u er in ieder geval voor verzekerd bent.

▪  IS EEN REISVERZEKERING VERPLICHT ALS U IN NEDERLAND OP VAKANTIE GAAT?
Een reisverzekering in Nederland gaat pas in als u ergens een overnachting boekt. Voor uitstapjes is een verzekering niet per se nodig. Medische kosten na ongevallen worden vergoed via uw zorgverzekering, dus daar hoeft u geen reisverzekering voor af te sluiten. Maar toch kan het slim zijn om het wel te doen, want stel dat u uw camera in het water laat vallen of u raakt bagage kwijt. In verreweg de meeste gevallen stopt uw inboedelverzekering bij de voordeur, dus draait u zelf voor de schade op. Wat als u schade veroorzaakt aan uw verblijf? Of u krijgt pech met uw auto en u kunt geen beroep doen op pechhulp, uw dealer of uw leasemaatschappij? Voor een ontspannen vakantie is een reisverzekering ook in Nederland een aanrader.

▪  DE REISVERZEKERING BINNEN EUROPA EN WERELDWIJD
Ook als u buiten Nederland of Europa op vakantie gaat, is een reisverzekering niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Bijvoorbeeld vanwege de variabele zorgstelsels. Dit kan veel financiële problemen voorkomen, zeker in landen waar de zorgkosten hoog kunnen zijn. Bij onze doorlopende en kortlopende reisverzekering geldt wereldwijde dekking. Een reisverzekering met wereldwijde dekking kan u gemoedsrust bieden door de uitgebreide bescherming tegen onverwachte gebeurtenissen zoals medische noodgevallen, verlies van bagage of annuleringen, waar u zich ook bevindt.

▪  WELKE OPTIES MOET IK KIEZEN BIJ MIJN REISVERZEKERING?
Kies alleen dat wat voor u nodig en belangrijk is. En let op de seizoenen. Voor een wintersportreis heeft u soms een andere verzekering nodig dan voor een zomerse wandelvakantie in de bergen. De kosten die volgen na een wintersportongeluk zijn namelijk alleen verzekerd als u daar specifiek voor kiest. Denk bijvoorbeeld aan de bekende gipsvluchten waarmee u terug wordt gebracht naar Nederland als u iets breekt op de piste. 

▪  CHECK UW POLISSEN VOORDAT U EEN REISVERZEKERING AFSLUIT
Er kunnen meer onderdelen in reisverzekeringen zitten die al via een andere verzekering worden vergoed. Huurt u weleens een auto in het buitenland? Dan proberen ze daar vaak een verzekering bij te verkopen. Maar een huurauto is vaak al goed verzekerd onder uw reisverzekering. En zo zijn er meer voorbeelden, dus check daarom altijd uw polis voordat u een aanvullende dekking afsluit. Een inboedelverzekering kan bijvoorbeeld ook een dekking hebben voor sommige van uw eigendommen als ze onderweg kwijt of beschadigd of raken. Die dekking geldt wel meestal alleen voor Nederland, let daar goed op als u op vakantie gaat.  

▪  UW REISVERZEKERINGEN EN UW ANDERE VERZEKERINGEN
Verzekeringen kunnen elkaar overlappen in dekking. Bij een aantal reisverzekeringen kunt u bijvoorbeeld reparaties aan uw auto verzekeren. Al dan niet inclusief de kosten voor een overnachting als u in het buitenland moet wachten op de reparatie. De kans bestaat dat u zo’n dekking ook al heeft via uw dealer of bijvoorbeeld uw pechhulp.
Bij twijfel: controleer uw polis of neem even contact met ons op.


©AON