Veel mensen die een huis willen kopen, stellen als eerste de vraag wat de maximale hypotheek is die ze kunnen krijgen en wat ze daar per maand aan kwijt zijn. Maar de rente en aflossing van je hypotheek vormt maar een deel van je totale woonlasten. Dat geldt natuurlijk ook voor de huurprijs als je in een huurhuis woont.
Zeker als je van plan bent om binnenkort te verhuizen, is het verstandig om al die kosten in beeld te hebben. Een verhuizing kan namelijk betekenen dat er dingen veranderen. Maar eigenlijk is het altijd handig om goed zicht te hebben op je woonlasten, omdat het je helpt bij het plannen van je financiën.
■ ENERGIEREKENING
Je woonlasten zijn de totale kosten die je maandelijks maakt voor je huis. Daar kunnen, naast het huis zelf, flinke posten bijzitten. Denk bijvoorbeeld aan de energierekening. Zeker als je een groot huis moet verwarmen of wanneer je een groot gezin hebt, loopt die al snel op tot honderden euro’s per maand. Moet je binnenkort een nieuw energiecontract afsluiten? Dan ben je waarschijnlijk nog duurder uit.
■ BELASTINGEN
Ook bepaalde belastingen en heffingen horen bij je woonlasten. Zoals de onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren en de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de waterschapslasten. De hoogte van deze belastingen en heffingen verschillen per gemeente of provincie.
■ OPSTALVERZEKERING
Als je een hypotheek wilt afsluiten, eist de bank dat je ook een opstalverzekering neemt op je woning. Die dekt schade aan het huis als gevolg van bijvoorbeeld storm of brand. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van de bouwwijze van je huis en je woonplaats.
■ INBOEDELVERZEKERING
Daarnaast heb je waarschijnlijk ook een inboedelverzekering. Die dekt schade die ontstaat aan spullen die niet vastzitten aan het huis zelf. Maar let op: dure apparatuur en kostbaarheden zoals sieraden, kunst en muziekinstrumenten zijn vaak maar tot een maximum bedrag verzekerd.
■ ONDERHOUD EN RESERVERINGEN
Als je een koophuis hebt, moet je ook de kosten van het onderhoud zelf betalen. Die komen niet elke maand of elk jaar terug, maar kunnen soms behoorlijk hoog zijn. Als je de goten moet vervangen, bijvoorbeeld. Of als de cv kapot gaat. Het is dan fijn als je daarvoor geld hebt gereserveerd. Dat geldt natuurlijk ook als de wasmachine of een ander apparaat er de brui aan geeft.
■ ABONNEMENTEN
Daarnaast zul je waarschijnlijk een internetaansluiting hebben, al dan niet aangevuld met tv en telefoon. Als het om een vaste aansluiting gaat, behoren deze kosten tot de woonlasten. Maar het is slim om ook andere abonnementen en kosten mee te rekenen, zoals die van je mobieltje(s) en streamingdiensten.
ALLES OP EEN RIJ ZETTEN
Al met al vormen ze een hele waslijst, die woonlasten. Heb jij moeite om ze scherp te krijgen voor jouw huidige of nieuwe situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Als Erkend Hypotheekadviseur alsmede Erkend Financieel Adviseur helpen wij je graag om alles op een rij te zetten.